Claras dag

Clara är 27 år och bor själv i en egen lägenhet. Hon jobbar på halvtid med administration på en ekonomiavdelning. Clara gillar att vara bland folk, och har en talang för ordning och reda, så det passar henne utmärkt.

Clara tycker att det är bäst att ha det tyst när hon ska
koncentrera sig, och därför har hon ett eget rum på jobbet.

Larm i mobilen tycker hon är jättebra, för då slipper hon fundera på att titta på klockan själv. Hon vill också snabbt kunna göra listor på saker hon behöver komma ihåg.
Clara blir trött och stressad om hon inte vet vad som ska hända. Hon vill ha en plan för varje dag och påminnelser för att komma igång och avsluta sina arbetsuppgifter.

På fritiden dansar Clara
line-dance och är med i styrelsen för en brukshundsklubb. Hon besöker ofta sin mamma, som är ensamstående, och träffar ibland sina syskon. Hon tycker att det är roligt att laga mat och diskuterar sina intressen på några internetforum.

Clara använder sin
mobil som hjälpmedel. Bläddra genom bilderna här nedanför och läs eller lyssna på hur en vanlig dag kan se ut.

Öppna denna webbsida på en mobil eller surfplatta genom att scanna QR-koden med en QR-app som Barcode Scanner (Android) eller Scan (iOS).

Stacks Image 223

Morgon

Clara vaknar när hennes smarta väckarklocka i mobilen ringer. Appen Sleep as An Droid väcker henne när hon sover som lättast genom att mäta hennes sömncykler. Clara vill inte gå upp riktigt än, så hon klappar lätt på mobilen. Då väntar den i några minuter innan den ringer igen.

Clara tittar på en checklista i appen HomeRoutines som hjälper henne att komma ihåg vad hon behöver göra varje morgon. Clara har olika checklistor för vardagar och helgdagar. Saker som att ta medicin, äta frukost och packa ner lunchlådan står på dagens lista.

Clara och hennes hund Molly går ut på en promenad. När de kommer hem igen är det dags för Clara att åka buss till jobbet. På busshållplatsen är det tomt och Clara blir nervös. Har bussen redan gått? Clara öppnar appen Res i STHML där hon kan se var bussen befinner sig just nu. Den har inte passerat hållplatsen än för att den är några minuter sen. Skönt!
Stacks Image 174

På jobbet

När Clara ska börja jobba tar hon fram appen Any.DO. I den har hon olika jobbprojekt och arbetsuppgifter nedskrivna i listor. I slutet av varje vecka går Clara och hennes chef Amir igenom vad hon ska jobba med under veckan som kommer. Då kommer de överens om vad som ska göras och i vilken ordning.

Idag tycker Clara att det går trögt med koncentrationen. Hon bestämmer sig för att lägga in några av sina arbetsuppgifter i appen 30/30. Då kan hon bestämma hur länge hon får jobba med varje sak, och även lägga in några pauser för att sträcka på sig. Appen signalerar när det är dags att byta uppgift, och påminner Clara om att hålla igång.

Clara har lagt in förmiddagens fikarast i sin kalenderapp, Week Calendar. Telefonens vanliga larm låter tills Clara sträcker sig fram och stänger av dem, det gillar hon inte. Med Week Calendar hörs ett enda pling fem minuter före fikat, och ett till när det är dags att gå till fikarummet. På vägen tittar Clara in genom Amirs dörr och påminner honom om fikarasten. Han glömmer så lätt annars.
Stacks Image 186

Avdelningsmöte

Efter fikat och Claras planeringsstund är det möte för hela avdelningen. Clara skriver protokoll, hon är den som gör det bäst. Hon öppnar appen AudioNote och att spelar in mötet. Då och då skriver hon stödord i appen, så att hon lättare ska hitta i ljudinspelningen när hon skriver ner anteckningar från mötet senare.

Efter lunch skickar Clara över inspelningen och anteckningarna från mötet till sin dator. Där har hon en datorversion av AudioNote, och hon lyssnar på mötet medan hon skriver protokollet. När hon undrar över något trycker hon på text hon skrivit, då börjar uppspelningen från rätt ställe.

Att skriva protokoll är ett av Claras intressen, och hon vet att hon kommer att vara hyperfokuserad. Med sin mamma har Clara kommit överens om att hon behöver ta korta pauser under eftermiddagen för att inte bli för trött. Appen Mindfulness Bell är inställd på att ge ifrån sig ett mjukt klingande då och då under eftermiddagen. När Clara hör ljudet vet hon att det är dags att sträcka på sig och ta några djupa andetag.
Stacks Image 196

Handla mat

Efter jobbet tar Clara bussen till torget för att handla lite mat. När något tar slut hemma scannar Clara streckkoden på förpackningen med mobilen. Då läggs varan automatiskt in i hennes inköpslista i appen Out of Milk.

När Clara står i kön oroar hon sig alltid över om hon verkligen kom ihåg att föra över pengar till sitt konto igår? Därför är Claras bankapp inställd så att hon bara behöver öppna den och skaka mobilen lätt, så visas saldot direkt, utan att hon behöver trycka någonstans eller slå sin kod. Clara kollar en extra gång. Jodå, pengarna finns där.

Clara sneddar över torget hem mot lägenheten. Hon vet att Molly väntar därhemma. Men när hon går förbi blomsteraffären på hörnet piper mobilen till. Claras mamma fyller år på söndag, och hon samlar på Saint-Paulior. Clara har lovat sin mamma att köpa en rosa och vit Saint-Paulia till hennes födelsedag och lagt in datumet och blomsteraffärens GPS-koordinater i appen Påminnelser. Nu när det snart är söndag och Clara är i närheten av affären får hon ett meddelande om att köpa en blomma.
Stacks Image 219

Äntligen hemma

Molly kommer glatt till mötes när Clara öppnar dörren. De tar en lång promenad tillsammans i höstregnet. När de kommer hem igen tar Clara fram sin checklista i HomeRoutines och kollar om det är något hon behöver göra. Idag påminner appen om att skrubba ur toastolen och tvätta handfatet.

Nu kommer Roger att bli glad, tänker Clara medan hon skrubbar. Roger är Claras boendestödjare. Han och Clara har hjälpts åt att lägga in några nya uppgifter i checklistorna.

Clara lagar mat, det är hon bra på. Idag blir det rotsaker i ugn med oregano och honung, och till det grillad lax och citronsås. Hon använder appen Timer+ för att kunna ha flera äggklockor på gång samtidigt, så hon inte bränner nåt.

Efter maten lägger sig Molly på Claras ben och vill bli kliad. Clara loggar in i bibliotekskatalogen med mobilen och lånar en ny e-bok om Agility. Hon har tänkt att börja träna Molly snart och vill läsa på lite. I BlueFire Reader kan hon läsa sina lånade böcker, eller få dem upplästa av en text-till-tal-röst (TTS).
Stacks Image 205

Kväll

Clara är med i styrelsen för Brukshundsklubben, så hon loggar in i Trello för att se hur det går med planeringen av vinterns kurser och fikaträffar. Hon jobbar en stund med att göra inbjudningar, som hon lovat. Några tider står inte med, och Clara skriver in en fråga i appen och drar dit Eva-Britts användare. Sedan loggar hon ut. Eva-Britt kommer antagligen att svara en annan dag.

Nu är det dags att förbereda morgondagen. Clara har en checklista i HomeRoutines som påminner henne om att äta, göra i ordning lunchlådan och titta i kalender för att se vad som händer imorgon och vilket väder det blir, så att hon är föreberedd.

När Clara lagt sig i sängen sätter hon in laddaren i mobilen, lägger den på hörnet av sin madrass och startar Sleep Cycle Alarm. Appen loggar Claras sömncykler, och kommer att väcka henne när hon sover som lättast på morgonen. Om inte Molly hinner före.
Stacks Image 634
Lyssna på föreläsningar i lugn och ro. Med våra webinarier om mobilen som hjälpmedel behöver du inte åka någonstans. Allt du behöver är en dator och en internetuppkoppling. Läs mer...
© 2011-2013 Tina Wiman
42matters Search API E-post